Content protected by Whocopied.me

Pletfjerner - guide til at redde dit tøj, tæppet og sofaen

En rødvinsplet lige foran på den nye hvide skjorte, eller et plaster, der sidder løst og giver blodmærker på sofaen - pletter kan ødelægge rigtig meget, men heldigvis er der måder at slippe af med dem .

Her har jeg samlet nogle af mine bedste tricks til, hvordan du fjerner pletter med ting, som du højst sandsynligt allerede har hjemme i køkkenskabet.

Først får du lige de to vigtigste ting, når du skal fjerne en plet. Det er:

  • At du gør det HURTIGT. - Jo længere, pletten får lov til at sidde og suge sig ind i stoffet, jo sværere bliver det at få den væk.
  • At stoffet ikke er for sart - det er for eksempel svært at fjerne pletter på silke i forhold til på bomuld!

Er du ikke hjemme, så du har fri adgang til de ting fra køkkenet, der kan fjerne pletter, så kan det være en god idé at have nogle pletfjernerservietter i tasken eller lommen. Så kan du redde dit tøj ved at behandle pletten med det samme. 

Når du så har været uheldig at få lavet en plet på dit tøj, så kan du få brug for følgende ting fra køkkenet:

  • Vand: Læg det tøj, der er blevet plettet i blød, så snart du kan komme til det, så du slipper for, at pletten tørrer ind. Er der mange pletter på tøjet, så er det bedste, du kan gøre, at lægge det i blød, inden du vasker det.
  • Opvaskemiddel: Hvis du har fået fedtpletter på tøjet, så er det en god idé at putte opvaskemiddel på pletten og lade det trække i ca. en time, inden du vasker det. Fedtpletter kommer blandt andet fra sovs, olie, mayonaise, salatdressing og make up.
  • Sødmælk: Farvet tøj med pletter fra kaffe kan du lægge i blød i sødmælk, efter du har skyllet den friske plet gennem med vand. Lad tøjet ligge til mælken bliver sur, så den skiller og skyl det så med lunkent vand og giv det en tur i vaskemaskinen sammen med pletfjerner.
  • Citroner: Har du fået rødvinspletter på tøj, der kan tåle at blive vasket varmt, kan du strø salt på pletten og så duppe citronsaft på. Bagefter skal det en tur i vaskemaskinen. Citron er også godt at duppe på græspletter, inden du vasker tøjet.
  • Kartoffelmel: Hvis du spilder på et stort gulvtæppe, der ikke lige kan gå i vaskemaskinen, så er det med at få kartoffelmelet frem. Strø det på, og lad det suge fugten, inden du støvsuger det op. Dup så med koldt vand og eventuelt opvaskemiddel, for at få pletten væk.

Er det sart tøj, som du har fået pletter på, så er det en god ide at vaske det i en vaskepose, så du ikke slider på det. 

Og den sidste mulighed ...

Er der stadig spor efter pletten, så er der et sidste trick til stadig at kunne bruge tæppet eller tøjet: Farv det i en mørkere farve!

Jeg har selv lige gjort det med et sengetæppe, som der kom store pletter på, fordi jeg spildte et rengøringsmiddel, som affarvede pletterne. Det kom en tur i vaskemaskinen, jeg farvede det fra beige til brunt, og det blev rigtig fint.

Du kan se hvordan, du fjerner alle typer pletter her i pletguiden fra Multimand.