Content protected by Whocopied.me

Fald hurtigt i søvn - råd mod søvnløshed

Her kan du få tip til at falde hurtigt i søvn og til at sove godt natten igennem.

Vi bruger ca. en tredjedel af vores liv på at sove - og mange bruger en stor del af tiden på at prøve at falde i søvn. Og jo mere du prøver, jo højere lider stemmen i hovedet, der siger ”jeg kan ikke sove”!

Men sådan behøver det slet ikke at være. Derfor får du her tre konkrete råd til, hvordan du falder i søvn hurtigt.

3 gode råd til af falde hurtigt i søvn

1. Start med faste rutiner

Start med faste rutiner, der hjælper dig med at falde i søvn. Faste rutiner før du skal sove hjælpe dig med at slappe af og falde hurtigt i søvn. Derfor er det en hjælp at oprette en ”værktøjskasse” med afslappende sengetid ritualer. Det kan for eksempel være:

  • Tag et varmt bad
  • Læs en bog eller et blad – sørg for, at du gør det i dæmpet, blødt lys
  • Lyt til afslappende musik eller en meditation
  • Stræk din krop igennem
  • Lyt til lydbøger
  • Lav nogle enkle forberedelser til den næste dag – du kan fx lægge dit tøj frem og pakke tasken

2. Gør din seng til et sted, du elsker

Hvis du ikke opfører dig ordentligt, så kommer ud på hovedet i seng! … Måske har du også hørt det som barn. Og måske kan du huske, hvor uretfærdigt, det føltes, at du skulle i seng tidligere end dine kammerater?

Mange af os er blevet præget med, at det ikke er fedt at komme i seng. Men du kan gøre det til noget, du og din krop glæder sig til.

Start med at se kritisk på det værelse, du sover i: Er der roligt og indbydende, eller der er for mange ting, der roder og forstyrrer? Og hvad med lyset, er det blødt og behageligt, eller er det for skarpt? Er der luftet ordentligt ud. Og er dit sengetøj noget, din krop glæder dig til at sove med og som f.eks. hjælper dig med at holde en behagelig temperatur og styre uden om nattesved? Det kan sengetøj i bambus hjælpe dig med.

Fortsæt selv listen, og gør dit soveværelse til det bedste sted i dit hjem.

3. Fjern presset fra dig selv!

Er du nogle gange der, hvor du ligger og drejer dig, mens du tæller ned og tænker på, at nu er der kun fem timer, til du skal op?

Det bedste, du kan gøre i den situation er at fjerne presset fra dig selv. Tænk på, at selv om du ikke er faldet i søvn, så får du stadig hvilet din krop og din hjerne. Tænk på, hvornår du kan gå i seng næste dag og glæd dig til det. … Forestil dig, hvordan du vil gå i seng så tidligt som muligt og måske ligge og læse din bedste bog og bare nyde freden.

Og hvis du har tendens til at ligge og tænke "store tanker", når du går i seng, så kan det være en god idé at have en notesbog og en kuglepen lige ved sengen, så du kan skrive dine tanker ned. Det hjælper overraskende godt, fordi man kan slappe af, velvidende at tankerne ikke er forsvundet i morgen men er nedfældet på papir.

Tæl får

Hvis alt andet glipper, så tæl får!

Et gammelt råd hedder, at man skal "tælle får" - altså forestille sig nogle får på en mark, som hopper rundt. Og det skulle udmatte én, så man falder hurtigere i søvn. Men det virker bedre på tegnefilm end i virkeligheden. 

Hvis det ikke virker med de 3 gode råd til at falde hurtigere i søvn, så kig på dine andre vaner: drikker du f.eks. kaffe, the eller anden koffeinholdig drik tæt på sengetid, så kan det være, at det er dét, der holder dig vågen (der er dog nogle mennesker, som sagtens kan falde i søvn lige efter en kop kaffe, så test det af, inden du bare skrotter din aftenkaffe). 

Men også ting som mobiltelefonen, en tablet eller TV i soveværelset kan være en søvn-dræber. Kroppen er ikke beregnet til at blive eksponeret for stærkt lys i form af en oplyst skærm i døgnets sene timer. Din hjerne forbinder soveværelset med et sted, hvor du skal sove om natten, så hvis du lægger dig i seng og tyr til at tænde for noget, der kan overstimulere dig inden sengetid, bliver din krop forvirret. Og det stærke lys fra en mobiltelefon eller tablet minder meget om sollys i styrken, så det er ikke underligt, at man ikke kan sove efterfølgende. Og dette er også første vane, du skal lægge fra dig, hvis du besøger en søvncoach.